Temat tegorocznej edycji to „Przy stole z kuchnią włoską: zdrowo i smacznie” akcentuje to, co mówi wielu specjalistów żywienia, że zaletami włoskiej kuchni są nie tylko jej smak, ale także pozytywny wpływ na dobrostan psychofizyczny. – Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie jest okazją do promowania nie tylko tradycyjnych smaków oraz kulinarnych nowości zróżnicowanej kuchni włoskiej wywodzącej się z naszych regionów, ale również stylu odżywiania, który jest zarazem zdrowy i pełen smaku. W tym celu podjęliśmy skoordynowane działania wspólnie z całą siecią instytucji włoskich w Polsce, obejmującą Włoskie Instytuty Kultury w Warszawie i Krakowie, Biuro Promocji Handlu ICE, konsulów honorowych, Comites oraz stowarzyszenia włoskich przedsiębiorców – mówi Jego Ekscelencja Ambasador Republiki Włoskiej w Polsce Luca Franchetti Pardo. Z inicjatywy biura ICE-Italian Trade Agency, przy współpracy Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce i Włoskiej Akademii Kulinarnej ponad 30 włoskich restauracji dołączyło do obchodów, oferując menu nawiązujące do tradycji kulinarnych Włoch. W Warszawie jest to 8 restauracji, wśród których mieszcząca się na Żoliborzu przy ul. Zygmunta Krasińskiego 41 Trattoria Flaminia, która przez cały tydzień zaprasza na dedykowane menu w specjalnej cenie 99 zł składające się z:
- Powitalny aperitif
- Carpaccio z tuńczyka
- Ravioli z serem ricotta, krewetkami i pistacjami
- Sycylijskie cannolo faszerowane owczą ricottą
- Kawa espresso
Zachęcamy do kulinarnej podróży do Włoch, rezerwacja stolików 22 633 55 40
Ze szczegółami wydarzenia można zapoznać się tutaj
Napisz komentarz
Komentarze